04-09-07

Neither here nor there

Ik heb dit weekend voor het eerst beseft dat mijn tijd hier in Plett heel kort begint te worden. Ik ben nu ongeveer drie maanden hier, en heb dus nog amper een maandje te gaan. België lijkt onwezenlijk ver weg. Vreemd genoeg is Plett amper dichterbij. Plett is een plaats waar niemand thuis is. Iedereen is op doorreis, komt van elders, gaat binnenkort weer weg. Plett is een dubbelzinnigheidje tussen schijn en wezen. In Plett dringt de wereld enkel door in zijn effecten, nooit in zijn essentie. De afgelopen weken is er heel wat sociale onrust geweest in Kwanokuthula, een zwarte township op een steenworp van Plett. Uit protest tegen het beleid van de huidige burgemeester bleven de mensen uit Kwanokuthula thuis van hun werk – vaak onder dwang van stakers die stakingbrekers bedreigden of zelfs huizen in brand staken. In Plett was alles rustig. Minder personeel in de winkels, de was die wat later klaar was, iets minder mensen aan de taxirank. Verder niks. Ook de contrasten in de straten van Plett zijn vaak onwezenlijk. Armoede en onbezorgde rijkdom ontmoeten elkaar, maar zien elkaar nauwelijks. Plett is klein. Alles is van horen zeggen. Ik kan me moeilijk inbeelden dat iemand dit ‘thuis’ kan noemen, en toch heeft het een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Plett lijkt onverschillig en daarom intrigerend. Een koele minnaar. De baai is fabelachtig mooi, de bergen van Tsitsikama zijn mysterieus en het geluid van de zee bij zonsondergang brengt dromen met zich mee. Ik vraag me af hoe ik me zal voelen als ik hier moet vertrekken. Waar gaan we anders dan nergens naartoe?

17:53 Gepost door Pieter in vrijwilligerswerk | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Hoi,

ik ben al een hele tijd aan het zoeken naar een organisatie die vrijwilligerswerk aanbied in landen zoals Afrika. Dus nu is mijn vraag of je soms contact met me zou willen opzoeken zodat je wat meer uitleg kan geven over met welke organisatie je dit hebt gedaan en of deze je daar goed in begeleid ? ( zoals onder andere een voorbereidingsweekend ? ) en uiteraard wat voor werk je er juist hebt gedaan .

groeten,

Sigrid
( sjacobs19@hotmail.com )

Gepost door: Sigrid | 05-09-07

Ik kan er niets aan bijbrengen want je schrijft het zo prachtig (welliswaar heel hard) neer. groetjes Dillian

Gepost door: Dillian | 07-09-07

zomaar Hallo
waaw je kan de dingen mooi verwoorden! ik was onlangs ook daar en krijg akuut kippevel van jouw tekst! Leuk!

Gepost door: Heurkje | 09-09-07

Zoals Heurkje - mijn eerste gids in ZA - al zei, mooi verwoord Pieter! Ik vind dat jij de blogcontest van Pletvrijwilligers mag winnen. En ik kan me wel vinden in je beschrijving van Plett.

Gepost door: Goedels | 10-09-07

De commentaren zijn gesloten.