22-06-07

Strike!

Voor sommigen van jullie zich beginnen af te vragen of er hier ook een beetje gewerkt wordt, wel... ja en nee. Een van mijn taken is het assisteren van leerkrachten in de Kranshoek Primary School bij het geven van Engelse lessen. Momenteel is er echter een staking van het onderwijspersoneel aan de gang die al een 14-tal dagen duurt. Vakbonden eisten aanvankelijk een loonsopslag van 12%. Dat klinkt zeer ambitieus, maar als je weet dat een leerkracht hier nog niet de helft verdient van wat leerkrachten bij ons verdienen, is dat zeker geen onredelijke eis. De regering is even onverzettelijk als de vakbonden en de onderhandelingen lopen telkens vast. Momenteel krijgen de leerkrachten 7,5% opslag maar de vakbonden eisen 10%. Het zijn overigens niet alleen leerkrachten die staken, ook verplegend personeel en bepaalde groepen van het overheidspersoneel legden het werk neer. De staking verloopt echter nogal chaotisch: sommige scholen gaan volledig dicht, andere scholen draaien op een beperkte bezetting. In sommige streken worden leerkrachten die wel gaan werken door stakers bedreigd of zelfs aangevallen. In het district waar ik zit valt het wat dat betreft nogal mee. In Kranshoek blijft de school gewoon open en een aanzienlijk aantal leerlingen komt ook naar school. Wat de leerkrachten betreft is de verhouding stakers – niet-stakers nogal gendergebonden: de mannen staken en de vrouwen komen werken (surprise! surprise!). Het is natuurlijk een hele discussie wie er nu eigenlijk het meeste verantwoordelijheid neemt: zij die komen werken en de school draaiende houden, of zij die het werk neerleggen om druk te zetten op de regering. Uiteindelijk lijden natuurlijk vooral de kinderen onder deze staking. Het is volstrekt onduidelijk of ze nu eigenlijk op school worden verwacht of niet. Leerkrachten zijn er vooral om hen bezig te houden, en sommige klassen zitten zonder leerkracht. Vandaar dat het voor mij nogal moeilijk is om er momenteel in te stappen. Gisteren ben ik naar Kranshoek gegaan om wat te helpen. Ik kreeg meteen een klas in grade 5 toegewezen. Toen ik vroeg wat ik best kon geven, antwoordde de leerkracht: “anything”. Yep, de leerplannen worden hier strikt nageleefd! Ik heb wel respect voor de leerkrachten die in deze moeilijke omstandigheden toch naar school komen: het is uiteindelijk veel makkelijker de boel gewoon aan plan te laten. Je voelt in de leraarskamer duidelijk die tweestrijd: schaamte tegenover stakende collega’s, maar ook trots vanwege hun toewijding. De leerlingen zijn uiteraard ook niet tevreden met de situatie en dat laat zich wel merken aan hun gedrag. Ik heb de indruk dat ze zich nogal in de steek gelaten voelen, en terecht. Het doet mij ook vragen stellen bij onze rol als vrijwilligers hier: ook wij zijn altijd maar ‘tijdelijk’ en de vraag is of het eigenlijk wel zo gezond is voor die kinderen om steeds mensen te zien komen en gaan. Ze vragen zich soms oprecht af waarom mensen niet gewoon bij hen blijven.             

19:59 Gepost door Pieter in vrijwilligerswerk | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Die staking is hier ook in het nieuws geweest, en als dat al gebeurt in ons 'kwaliteitsjournaal' dan zal het wel deftig zijn.
Wij zijn stilaan ook vertrekkensklaar. Net mijn rugzak gepakt en nu nog het ouderbezoek ten afscheid, een drama in hopelijk één bedrijf.
Amuseer je!
Groetjes,
Marius

Gepost door: Marius | 23-06-07

hallo Hopelijk gaat de staking vlug voorbij, want dan kan je eindelijk doenwaarvoor je gegaan bent. hier alles ok.
De groetjes van de ganse familie.

Gepost door: Nonkel Dirk | 23-06-07

Lijkt me geen leuke zaak om in verzeilt te geraken. Aan de ene kant zal je de kinderen niet links willen laten liggen, aan de andere kant moet je als vrijwilliger nog oppassen dat ze je niet als een soort 'spelbreker' van hun staking zien.
Laat ons hopen dat de partijen op 8.5% loonsoplag overeen kunnen komen (al is 10% voor mij al even goed, ik moet ze niet betalen).

Voor die kinderen ben en blijf je waarschijnlijk inderdaad een toerist. Weliswaar iemand die zich iets van hen aantrekt, maar toch iemand die ook weer vertrek naar zijn of haar eigen stekje. Moeilijk om uit te leggen wat je daar dan eigenlijk komt doen? Of snappen ze het ook wel? Want uiteindelijk zijn ze nog wel jong.

Gepost door: nele | 23-06-07

wist je dat 10% van de blanke zuidafrikanen met minder dan 2 dollar per dag moet rondkomen?

Gepost door: nele | 24-06-07

Hey hey Hallo Pieter,

Hopelijks nog altijd alles ok daar. En hopelijk ook nie te lang staking e, dat je aant werk kan. Kheb t ook op t nieuws hier gezien, de leraars zijn bijna overal onderbetaald e (behalve bij ons). Kben nog aant bekomen van n dag Graspop, twas redelijk ruig. Daar moet ik waarsch geen tekening bij maken. Zal ik ook naar jou eens een krat halve liters doorfaxen?

Tbeste he, en goeie moed met het les geven,

Groetjes,

Thomas

Gepost door: Thomas | 25-06-07

Dag Pieter,
Zijn het niet de opvoeders of de post die staakt, dan zijn het de leerkrachten. Wel terecht! Wij wensen altijd meer en meer, terwijl zij ginds nog eeuwen achter komen. Hopelijk kunnen ze iets bereiken. Hou jij de boel maar draaiende in de scholen, zodat zij hun centen kunnen binnen halen. Ja, inderdaad een toerist, maar ik denk dat de mensen en de kinderen diep in hun hart, jou en anderen heel dankbaar zijn! Succes verder!
Nele en Jeroen uit Torhout

Gepost door: Nele Braem | 27-06-07

De commentaren zijn gesloten.